Osmanlı Dönemi Mizaçlar Hakkında Bilgi

Mizaç konusu hıltlarla direk ilişkilidir. Mizaç; yoğrulmak ve karış­mak anlamına gelmektedir, insanda bulunan kan, safra, sevda ve balgamın belirli oranlarda karışarak meydana getirdikleri bir tabiattır.

İnsan vücudunda bu dört hılt genelde dengeli olarak bulunmaz, biri diğerlerinden daha baskındır. Böylece insan tabiatı değişik özelliklere sahip olmaktadır.

Bir doktor o insana sağlıklı hayat konusu ile ilgili yada hastalığını tedavi etme konusu ile ilgili yardım ederken ilk önce o insanın tabiatını tanımak zorundadır ki o insana makul tavsiyelerde bulunabilsin.

Eski Tıbba göre insanlar genellikle “Demevî, safravî, sevdavî yada balgamı” mizaçtadır.

Demevi Mizaç

Böyle insanlarda kan çoktur ve öteki hıltlara göre daha baskındır. Demevî mizaçlı kişinin yüzünün rengi pembe be­yaz, hatta kırmızıdır. Benzi ve dili kırmızı renkli ve idrarı kızılımsı bir renktedir.

Demevî mizaçlı kişinin bedeni sıcaktır, vücudun sıcaklığı hamamdan çıkan kişinin sıcaklığı gibidir. Bedeninde nahoşluk, ha­fif hafif terleme hisseder. Koldaki damarları çabuk atar, boyun damar­ları doludur.

Demevî mizaçlı kişinin ağzının tadı tatlımsıdır, gövde­sinde çıbanlar ve sivilceler çıkar. Böyle insanların çok uykusu ge­lir, çok esner, gerinir ve gövdesi ağır olmaktadır. Kan alınacak yerler kaşınır, burnu sıklıkla kanar.


-------- Sponsorlu --------

Osmanlı Safravi mizaç

Bu mizaçta safra hıltı baskındır. Safravî kişiler buğ­day renkli olmaktadır, hatta gözleri ve yüzü sarı renklidir. Bedeni sıcak olup, damarları çabuk ve dolu atar. Safravî mizaçlının ağzı genellikle acıdır ve susuzluk hissi fazladır. Genelde yemek iştahı azdır, iştahsızdır ve uy­kusuzdur. Kolayca midesi bulanır, sıtma tutar gibi titremeleri olmaktadır.

Balgamı Mizaç

Bu mizaçta balgam hıltı baskındır. Balgamı kişi­ler beyaz ve renksiz benizli olmaktadırlar. Bedeni soğuktur, gövdesi gevşek ve ağırdır. Damarlarının hareketi ağır olarak hissedilir, hafif atar. Ge­nelde susamaz, az su içer ve idrarı beyaz olmaktadır.

Balgamı mizaçlı kişi­ler çok uyur ve tembel tembel hareket eder, genellikle gayretsiz ve dur­gundurlar.

Sevdavi Mizaç

Bu mizaçta sevda hıltı baskındır. Kanları koyu renkli ve kıvamlıdır. Sevdavî kişiler zayıf bedenli ve kara sarı beniz­lidirler. Yüzlerinin parlaklığı olmayıp, kara yada yeşile meyleden bir renktedir. Mideleri sıcaktır ve iştahlı insanlardır.

Sevdavî mizaçlılar çok yer ama zayıf ve incedirler. Damarları hafif ve ağır atar. Uykula­rı gelmez, devamlı kanaatli ve kederli olmaktadırlar, karamsardırlar. Sevda hıltı genelde ihtiyarlıkta ve sonbaharda fazlalaşır.

Genel Demevî mizaçlılar sıcak kanlı, Balgamı mizaçlılar sakin tembel, Saffavî mizaçlılar öfkeli az canlı, Sevdavî mizaçlılar ise; karamsar ve melankoliktirler.

Mizaçlar ile ilgili görüş ve önerilerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

1 YORUM

  1. Pingback: Şarap İçmenin Zararları » Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir