Şiveydiz yemeğinin yararları saymakla bitmiyor
Gaziantep sofralarında nisan ile mayıs aylarında yapılan şiveydiz, içinde bulunan taze sarımsak ve soğan sebebiyle resmen bir doğal antibiyotik etkisi gösteriyor.
Tarihi İpekyolu üstünde yer alan Gaziantep’in farklı kültürlerin buluşmasıyla oluşan zengin mutfağında lahmacun ve kebapların haricinde meyve, sebze, tahıl ve etten yapılan onlarca farklı yemek bulunuyor.
Mevsime göre farklı yemeklerin de bulunduğu Gaziantep mutfağında nisan ve mayıs aylarında yapılan Şiveydiz, içerisinde bulunan taze sarımsak ve soğan sebebiyle adeta doğal bir antibiyotik etki sağlıyor.
Şiveydiz Gaziantep‘te Nisan ve Mayıs Ayında Tüketiliyor
Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, yaptığı açıklamalarda, Gaziantep mutfağının olabildiğince zengin olduğunu vurgulayarak, ayrıca mevsimsel çeşitli yemeklerin de yapıldığını ifade etti.
Bahar mevsiminde en fazla tutulan yemeğin ise Şiveydiz olduğunu dile getiren Yıldırım, Gaziantep mutfağına özgü şiveydizin yapımında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan kullanıldığını söyledi.
Bu sebeple şiveydizin, mevsimsel geçiş dönemi olması sebebiyle gribal bulaşmaların sıklıkla görüldüğü ilkbahar mevsiminde Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
-------- Sponsorlu --------
“Sarmısağın en lezzetli olduğu dönem nisan, mayıs aylarıdır. Taze sarımsak ve soğanın beyaz kısımları ile kuzu eti, nohut, süzme yoğurt ve yumurta kullanılarak yapılan şiveydiz de bu dönemde sofralardaki yerini almaktadır. Sarımsak kullanılarak yapıldığı için doğal bir antibiyotik olan Şiveydizi yiyenler gribal enfeksiyonlardan etkili şekilde korunabilirler. Gaziantep’te, ‘Şiveydizi yediğiniz zaman gribal enfeksiyonlara yakalanma ihtimaliniz çok azalır’ diye bir inanış bulunuyor. Bu nedenle bahar aylarında her mutfakta kesinlikle en az bir kere pişer.”
Taze sarımsak ile soğanın çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ifade eden Diyetisyen Ömer Boyral ise şöyle konuştu:
“Şiveydiz antioksidan kaynağı sarımsak sayesinde başta kanser olmak suretiyle çoğu hastalık riskini azaltıyor. Şiveydiz bunun yanı sıra iyi bir lif özelliğini sunan bir yemek olmasından sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardım eder. Soğan ve sarımsak dışında doğal bir antibiyotik deposu kabul edildiğinden tüketildiğinde, enfeksiyon riskini azaltır. Sarımsak selenyum bakımından da çok zengindir. Bu sebeple hastalık engelleyici etkisi vardır. Genç kalmanın anahtarlarındandır. Kısacası her açıdan bakıldığında sağlıklı besinleri içeren Şiveydiz kusursuz denilebilecek bir besin çeşididir. İlimize bahar aylarında yolu düşen herkesi Şiveydiz yemeye bekliyoruz” dedi.