Bebeklerde Boy Kısalığı ve Turner Sendromu

Kız Bebeklerdeki Boy Kısalığına Dikkat

Kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından bir tanesinin eksikliği ile oluşan Turner Sendromunun başlıca belirtisinin boy kısalığı olduğu açıklandı.

Turner Sendromu Nedir?

Turner Sendromu, kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından birinin eksikliği ya da yapısal bozukluk neticesi oluşan doğumsal bir hastalıktır. Hem toplum hem de hekimler tarafından çok bilinmeyen bu sendrom, kız çocuklarının hayat kalitesini ve genel sağlıklarını bozarak önemli problemlere sebep olabiliyor.

Turner Sendromu Derneği

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler, sendrom ile ilgili halkın bilinçlenmesini sağlamak ve hastalara destek vermek amacıyla Turner Sendromu Derneği’ni kurduklarını ifade etti.


-------- Sponsorlu --------

Kısa boylu bebeklerde oluşan hastalık

Rahatsızlıktan dolayı iskelet sistemi, yumurtalıklar, kalp ve böbrek gibi organlarda yapısal problemler gelişebildiğini ifade eden Dr. Tütüncüler, “Bebekliğin ilk zamanlarında hastalık boy kısalığıyla anlaşılabiliyor. İlerleyen senelerde ise hormon azlığı sebebiyle gelişim ve adet görememe veya hamile kalamama gibi problemler meydana çıkabiliyor. Bu hastalar genellikle hormon tedavisiyle normal hayatlarını devam ettirebiliyor” dedi.

Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi

Turner sendromlu çocukların çocuk endokrinolojisi tarafından tedavi edildiğini aktaran Dr. Tütüncüler, “Kurduğumuz dernekle bu rahatsızlığı tanıtmaya, sendromlu çocukların problemlerine çareler üretmeye uğraşıyoruz. Tüm amacımız bu doğrultudadır. Bu çocuklar ve gençleri tanıştırma ve kaynaştırmak, ailelerin birbirine destek olmasını sağlamak çok güzel bir işlem. Ayrıca halkın ve hekimlerin hastalık konusu ile ilgili bilinçlenmesine de yardımcı oluyoruz. Bu, erken tanı ve tedavi için büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir