BilgiDoktoru – Harvard Tıp Fakültesi uzmanları “Crispr” isimli bir yöntem geliştirdi ve ilk defa, meme ve rahim kanserine sebep olan BRAC1 genindeki eksikliği düzeltti. Rahimden alınan dokudan BRAC1 geni elde edildi ve bu gen üstünde “düzeltme” yapılarak tekrar insan yumurta hücrelerine nakledildi. Bu teknikde duyulan endişe ise “tasarım bebeklere” yol açacağı.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları ailelerde genetik miras olarak nesilden nesile geçen hastalıkları önlemek için insan yumurtası hücrelerinin DNA’sında değişiklik yaptı.
Genetik rahatsızlıklara yakalanma olasılığıi olmayan bebekler yolda. İngiliz Independent isimli derginin haberine göre Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen DNA’sıyla oynanan insan yumurtası projesi meyvesini vermek üzere.
Crispr – Tasarım Bebek
ABD’li bilim insanları, ailelerde nesilden nesile geçen genetik hastalıkları engellemenin yöntemini insan yumurtasında buldu. Genetik modifiye olarak tanımlanan teknikde insan yumurtasının DNA’sı laboratuvarda inceleniyor. Crispr geni olarak adlandırılan yöntemle, insan genomunu en küçük parçalarının bile hatasız bir biçimde tekrar yazıyor. Yumurtaya baskın olarak BRAC1 geni ekleniyor. Bu gene sahip insanların başta meme ve rahim kanserine yakalanmadıkları fark edildi. Harvard Üniversitesi’nden Prof. Luhan Yang ile George Church tarafından gerçekleştirilen deneyde başarıya ulaşıldı. Fakat genetiği değiştirilmiş yumurtayla oluşturulan ‘üstün’ embriyoların henüz nakli yapılmadı.
-------- Sponsorlu --------
Hasta Olmayan Nesil
Bilim insanları araştırma sonuçlarının çok yakında tıp dergilerinde yayımlanacağını belirtirken, ‘Mükemmel nesil’ gündemde tartışma konusu oldu. İngiltere ve Avrupa ülkelerinde genetiği değiştirilmiş IVF embriyoları dizaynı ve aktarımı yasal değil. Diğer bir yandan Yang ile Church’ün araştırmayı hayvan deneyleri yerine direkt olarak insan yumurtası üzerinde yapmış olması da tıp dünyasında eleştirilerek tartışılıyor.
Mutasyon Bebekler mi Gelecek?
Independent gazetesine konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Church, “Hedefimiz mutasyon bebekler tasarlamak değil. Sadece bilimin bütün imkânlarını kullanarak sağlıklı nesiller dünyaya getirmenin yolunu bulmak” dedi.
Yeni Nesil Sağlıklı Bebekler
Crispr ismi verilen gen modifikasyonu tekniği seneler önce bakterilerin virüslere karşı geliştirdikleri doğal bağışıklık sistemleri üstünde yapılan incelemeler esnasında bulunmuştu. 2006 Nobel Tıp Ödülü sahibi Craig Mello’nun da bulunduğu bir grup bilim insanı tarafından test edilen teknik HIV’den Down Sendromu’na kadar tedavisi olmayan çoğu hastalığa umut olacak.
Mello, tekniğin anne karındaki bebekte de tarımda da kullanılabileceğini belirtmişti. Son araştırmalara göre bu yöntemle genetik hastalıklar taşıyan ailelerin embriyolarındaki hatalar laboratuvar ortamlarında, herhangi bir risk olmadan basitçe düzeltilebilecek ve tamamiyle sağlıklı bebekler dünyaya gelecek.