Sağlık Bakanlığı 2015 Domuz Gribi Açıklaması

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Domuz Gribi’  ve “Olası Grip Salgınları” ile ilgili açıklamaları

Sağlık Bakanlığı, Sivas ilinde yaşamını yitiren kişide domuz gribi virisüne saptandığını fakat bunun salgın olarak değerlendirilmemesi gerektiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın Domuz Gribi ile ilgili Yapılan Açıklaması

“Grip hastalığı Türkiye’de özel bir takip sistemimiz sayesinde gözlemlenmektedir. Bu teknik ile gribin meydana çıkmasıı, yaygınlaşması, azalması incelenerek değerlendirilmekte ve dünya ülkeleri ile birlikte kıyaslanmaktadır.

Grip Bilim Kurulu

Sağlık Bakanlığı içerisinde uzman çalışanlardan oluşan Grip Bilim Kurulu 2014-2015 grip mevsimini değerlendirmek üzere 26 Şubat 2015 günü bir araya gelerek;
Salgın Hastalıklardan Nasıl Korunuruz“Avrupa Bölgesinde her sene yaşanan mevsimsel grip aktivitesinin ilk olaylarına Ekim ayından itibaren rastlanmaya başlandığı, Ocak ve Şubat aylarında bir miktar artış göstererek devam ettiği, Türkiye’de de her sene olduğu gibi bu sene de Aralık ayı başlarından itibaren ilk vakalara rastlanmaya başlandığı ve İnfluenza vaka sayılarındaki yükselişin, beklenen mevsimsel grip artışı olup görülen grip çeşitlerinin de Avrupa’da görülen çeşitlerle aynı olduğu, Gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de virüslerin içerisinde yeni meydana çıkmış değişik bir virüs cinsi tespit edilmediği, bu sebeple, son 2 yıldan farklı bir seyir olmadığı sonuçlarına varılmıştır.


-------- Sponsorlu --------

Türkiye’de muhtemel bir grip virüsüne yönelik planlarının zaten hazır olduğu ve bu planlar bilimsel istatistik ve bilgilere göre güncel tutulduğu belirtildi.

Ülkemizde 2014-2015 grip mevsiminde Kasım ayından itibaren H1N1 (Domuz Gribi) virüsünün de dahil olduğu grip virüslerine rastlanmaktadır. Bu grip virüsleri mevsimsel grip virüsleri şeklinde tanımlanır ve doğal olarak her yıl dünyanın her tarafında yaygın olarak karşılaşılır.

Grip Bulguları Nelerdir

Grip; boğaz akıntıları, öksürük, ishal, kusma, yorgunluk bulguları ile kendini göstermektedir. Bazı zamanlar klinik tabloya zatürre de dahil olabilmektedir. 3 günden fazla süren ateş, solunum sıkıntısı ve bilinç bulanıklığı gibi hallerde zaman kaybetmeden sağlık birimlerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Grip Virüslerinden Korunmak İçin neler yapılabilir

SARS, MERS, CORONA ve EBOLA Virüsleri (Hepsi Tek Başlık Altında)Gripten virüslerinden korunmak için; grip aşısı yaptırmanın haricinde sürekli su ve sabunla ellerimi yıkamalı, öksürürken veya hapşırırken ağız ile burun tek kullanımlık mendillerle kapatılmalı ve kirli mendiller derhal hiç bir yerle temas ettirmeden çöp kutularına atılmalı, mendil bulunmuyorsa kolumuzun iç kısmına hapşırmalı, yaşadığımız ortamlar sürekli havalandırılmalı, grip belirtileri olan bireylerin kreş, okul veya işe gitmeyerek evlerinde dinlenmelerinin sağlanması gerekiyor.

Ancak bu şekilde grip virüslerinin yayılması veya hastalık sürelerini kısaltılması mümkün olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir