Şarap İçmenin Şartları ve Ne Zaman Şarap İçebiliriz
Osmanlı hekimleri şarap içmeyi seçen kişinin öncelikle şarabın iyisini içmelerini tavsiye ederler. Şarabın iyisinin olgun ve pişkin olması en az 180 günlük olması gerektiğini yazarlar. Faydalanmak isteniyorsa yıllanmış olması gerektiği, yeterince olgunlaşmamış şarabın şıra mertebesinde olduğu ve şarapta bulunan faydalara sahip olmadığı belirtilir. Olgun olmayan şarabın insan mizacına zarar verdiğini belirtirler.
İYİ ŞARAP NASIL OLUR
Şarabın kıvamı, lezzeti, kokusu hoşa gidecek, beğenilecek şekilde olmalıdır. Bulantı veren, kekremsi, bulanık ve kötü kokulu şaraptan uzak durulmalıdır.
-------- Sponsorlu --------
Şarap içmenin zamanı da çok önemlidir. Hekimlerin çoğu şarap içmenin zamanının yemek yedikten ve yemek hazım olunduktan sonra olduğunu yazarlar. Bazı hekimlere göre şarabı sulandırarak içmek gerekir. Özellikle ferahlamak, neşelenmek için şarap içilirse şöyle yapılmalıdır;
ŞARAP NASIL İÇİLMELİDİR
Önce şarabı süzmeli, genişçe bir kaba iyi su koymalı üzerine şarabı dökmeli ve bir saat kadar beklemelidir. Sonra küçük kadehlerle içmelidir. Her iki kadeh arasında yarım saat kadar süre olmalıdır. Böylece beden ağırlaşmaz, tabiat ferah olur, baş ağır olmaz ve zihin açık olur.
SAĞLIK AÇISINDAN NE KADAR ŞARAP İÇMELİYİZ
Şarabın içmenin durdurulacağı zaman şöyle tespit edilir; Esnemek, gerinmek gelirse, baş ağırlaşır, mide bulanırsa, kişinin aklına kin, nefret gelir, bu duygu ağır basarsa veya artık gelecek için hayaller kurmaya başlarsa ve uykusu gelirse artık içkiyi bırakmanın vakti gelmiştir.