Chikungunya Virüsü Nedir?

Ne Chikungunya sivrisinekler tarafından iletilen böcek kaynaklı bir virüs salgınıdır. Son CHIKV şiddetli hastalık ile ilişkili salgınları bulunuyor. CHIKV belirtileri dang humması için benzer bir hastalık sebep olmaktadır.

Chikungunya Hastalığı Hakkında Bilgi

Chikungunya virüsünün yol açtığı, akut ateşli bir hastalıktır. Kelime manası Tanzanya’nın mahalli dilinde “iki büklüm yapan” anlamına gelmektedir. Eklem iltihapları ile sancılı ağrılara bağlı kişinin hareketlerinde ve duruşunda kısıtlanma oluşması bu tanımlamaya sebep olmuştur.

Chikungunya Bulaşma

Chikungunya hastalığı, enfekte Aedes çeşidi sivrisinekler tarafından kişilere bulaştırılır. Bu sivrisinekler daha fazla gündüzleri ısırmaktadırlar. Aynı çeşit sivrisinekler Dang Hummasını da bulaştırmaktadırlar. 2007 yılında İtalya ve Fransa’da sivrisinek-insan-sivrisinek geçişiyle olgularda çoğalma görülmüştür. İnsandan insana direkt olarak bulaştığına dair emare bulunmamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından (WHO) yapılan açıklamada, Maurice adaları, Seyşel adaları, Mayotte ve La Reunion’da 10 Bin vakanın görüldüğü belirtti.

Belirtileri

Belirtiler genelde enfekte sivrisinek tarafından ısırıldıktan 3-7 gün ardından meydana çıkmaktadır.

– Ateş ile şiddetli eklem ağrıları en yaygın görülen belirtilerdir (sık sık ağrı el ve ayak eklemlerinde olmaktadır).

– Diğer belirtiler, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem şişliği veya döküntüdür.

– Ağır hastalık riski olan insanlar; yüksek tansiyon, diyabet ya da kalp hastalığı bulunanlar, doğum esnasında maruziyet sebebi ile yenidoğanlar, yaşlı erişkinlerdir (65 yaş üzeri). Bu hastalıktan ölüm seyrektir.


-------- Sponsorlu --------

Tanı ile Tedavisi

Hastanın kliniği ile kan testleriyle tanı konulabilir. Tedavide kullanılan herhangi bir antiviral ilaç bulunmaz. Ateş ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar mevcuttur. Hastaların çoğu 1 hafta içerisinde daha iyi hissetmektedir. Bazı insanlarda uzun zamanlı eklem ağrısı oluşabiliyor.

Yolcular İçin Risk

Chikungunya hastalığı Afrika, Asya, Avrupa, Hindistan ve Pasifik adalarında karşılaşılmaktadır. 2013 senesinin sonlarında Chikungunya Amerika’da ilk deva Karayip Adaları’nda rastlanmıştır.

Nasıl Korunuruz

Chikungunya virüsü enfeksiyonunu engellemek için bir aşı veya ilaç yoktur. Sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Bunun için:

Klimalı veya korunan ortamlarda bulunmaya gayret ediniz.

Açıkta bulunan derinizde sivrisinek kovucularından kullanabilirsiniz..

Kapalı kıyafetler giyin (uzun kollu gömlek ile uzun pantolon )

Dış ortamlardaki içi su dolu kapları boşaltın.

Yerel vektör kontrol uygulamalarını destekleyin.

Önemli hastalık riski artmış insanlar, Chikungunya salgınlarının sürdüğü yerlerde seyahatlerini iptal etmeyi değerlendirmelidirler.

Seyahat Dönüşü Tavsiyeler

Siz ya da ailenizden birinin Chikungunya ateşi geçirdiğinizi düşünüyorsanız acil bir şekilde hekiminize müracaat edin.

Seyahatiniz ile ilgili doktorunuzu kesinlikle bilgilendirin.

Chikungunya hastalığı teşhisi konduğu taktirde, virüsün daha da yayılmasını önlemek için sivrisinek ısırıklarından korunun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir