Mevlana Haftası Hakkında Bilgi, Mevlana Haftası İle İlgili Yazılar ve Ödev – Ders
Mevlana Haftası ile ilgili bilmeniz gerekenleri Bilgi Doktoru sitenizde sizler için paylaştık. Bu yazımızda sevgili bilgidoktoru.com okurlarımıza Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ve yaşamı hakkında hakkında bilgiler vereceğiz.
Mevlana Haftası Ne Zaman?
2-9 Aralık 2014 Mevlana Haftası olarak kutlanmaktadır ve Ülkemizde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.
İslama farklı bir inanç tarzı getiren, inancı ruh, akıl ve sevgi ekseninde ele alan Mevlana Muhammed Ali ilahi bir ışık ve ulu bir varlıktır.
Eskiden bugünlere kadar birçok kişiyi fikirleri ile etkilemiş, Bulunduğumuz dönemde kendisi yaşamsa dahi bizlere bıraktığı ölümsüz eserleriyle herkesi etkilemeyi başaran, boşluğa düşen Allah’ı arayan insanların yoluna ışık ve kılavuz olan Mevlana herkes için müstesna bir şahsiyettir.
Mevlana, aşkın, hikmetin ve başka tüm hoşlukların kemalidir. Bireylerin kalplerini saflaştırmış, gönüllerimizi coşturmuş, kalpleri Allah sevgisi ile doldurmuş bir velidir.
Tüm peygamberlerin temsilcisi şeklinde çalışmış, insanların daha huzurlu ve daha bilinçli bir İslam inancına kavuşması amacıyla hayatını sürdürmüştür.
-------- Sponsorlu --------
Mevlana hazretlerinin eğitmiş olduğu tüm alimler akıl ile inancın sentezini başarıyla yaparak Allah katında mertebelerini yükseltmeyi başarmışlardır.
Özellikle Mevlana insanları çok severdi. İnsanlar Allah’ın dünyada tecelli ettiği varlıklardır. İşte bu sebeple insanları çok sever. Onun yoluna düşen kişiler bilgeliğe ve yüksek ahlaka ulaşır. O bir düzenin temsilcisidir. İnsana ulu olmayı aşılayan hal abidesidir.
Peygamberimizin “İnsan, yaratılmışların en şereflisidir.” sözünü uygulayarak insanları çok sevmiştir. Sevgi ve hoşgörünün en önemli temsilcisidir.
Mevlana’ya göre varlık ölüm ile ölümsüzlüğün, iyi ile kötünün, insan ile Allah’ın bir bedende tecelli etmesiyle oluşmaktadır.
Bir rubaisinde şu şekilde bahsetmektedir: Suret suretsizlikten oluştu. Varlık peteğini ören arıdır. Arıyı bedene getiren, mum ile petek değildir. Arı biziz, biçim ve çokluk yalnızca bizim imal ettiğimiz mumdur. Şekil ile cisim bizlerden vücuda geldi. Biz onlardan değil; şarap bizden sarhoş oldu, bizler şaraptan değil.
Mevlana bizlere şu şekilde seslenmiştir: Siz cihanın hazinesisiniz, cihan bir yarım arpaya değmez. Siz cihanın temelisiniz, cihan sizin yüzünüzden taptazedir. Diyelim ki alemi meşale ve ışık kaplamış; çakmaksız ve taşsız olduktan sonra o, iğreti bir rüzgardan farklı ne olabilir?