Sinüzit ve basur gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen “acı kavun” bitkisinin, düşündüğümüzün aksine bünyede kalıcı hasarlar bırakabileceği, ölüme varan sonuçlarla karşılaşılabileceği bildirildi.
Acı Kavun Bitkisinin 2 gramı alerjik tepkilere bağlı ani nefes durması sebebiyle öldürücü faktörlere sahiptir.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, yaptığı açıklamalarda, “acı kavun” bitkisinin Anadolu’da ”Cırtlak”, ”Cırt atan”, ”Ebu Cehil karpuzu” gibi adlarla da bilindiğini hatırlattı.
Acı Kavun Sinüzit ve Basura İyi Gelir mi?
Sinüzit ve basur gibi hastalıklara iyi geldiği ifade eden Akınerdem, “Faydalı bir bitki olsaydı Anadolu halkı bu bitkiye eşek hıyarı yada Ebu Cehil karpuzu diye hitap etmezdi. Kullananlar ile karşılaştım. ‘Acı kavun kullandım oldukça memnun kaldım’ diyen de var, ‘kullandım az kalsın ölüyordum diyen de var ifadelerini belirtti.
Meyvesi yetişkin olduğunda içerisindeki basınç 6 bara erişerek tohumlarını saatte 36 KM hız ile fırlatan acı kavunun gözleri kör edebileceğini vurgulayan Akınerdem, şöyle dedi:
Aşırı tüketiminin bilhassa alerjik bünyelere verdiği zararı işitiyoruz. Acı kavun bitkisinin tüketiminde dikkat etmek gerekmektedir.
-------- Sponsorlu --------
Acı Kavunun Zararları
Rastgele yüze, göze, ağza sürerek yada ilaç niyetine içilerek asla tüketilmemelidir. Bitkinin tüketiminden kaynaklı sorunlar yaşanabilir.
İnsanlar zayıf düşebilir, zehirlenmeler olabilir, bünyede bir takım kalıcı hasarlara yol açabilir. Doğacak bebeklere çok önemli zarar verebilir.
Acı Kavun Bitkisinin Yetiştirilmesi / Dikilmesi
“Kimse bunu dikemez yada yetiştiremez”
Bitkinin kendi kendine yetiştiğini anlatan Akınerdem, “Hiç kimse bunu dikemez yada yetiştiremez. Üretim alanları haricinde, yıkılmış virane bölgelerde çok miktarlarda bulabilirsiniz.
Bu bitkinin taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da içeren mukus gibi bir salgı fışkırtır. Erişkin olmasını ardından patlayarak tohumları çevreye saçılıyor ve kendi kendine tekrar yaşam bulabiliyor.
Fışkırtan Hıyar ( squirting cucumber )
Bu özelliği sebebiyle, İngilizce’de ‘squirting cucumber’ (fışkırtan hıyar) olarak bilinir. Kimse bu bitkiyi ticari amaçla üretmez” şeklinde konuştu.
Acı Kavun Bitkisinin Sağlığımıza yararları ve zararları ile ilgili görüş ve önerilerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…