Kulak kiri diye bildiğimiz kulağın kendiliğinden salgıladığı bedenin doğal savunma sisteminden başka bir şey değildir. Bu salgı, kulağa giren toz, kir, bakteri ve başka şeylerin kulağımızın iç derinliklerine doğru ilerlemesini engeller, böylece kulak bakımı sağlanmış olmaktadır. Bu salgıya yapışan bir takım parçacıklar kulak kiri diye bilinen yapının özel rengini vermektedir.
Kulak kirinin aşırı birikmesi kulakları tıkayabilir ve işitme problemlerine neden olabilir.
Bu yazımızda Kulak Kirlerinin Temizlenmesi ile alakalı bilmeniz gerekenleri siz değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaştık.
Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Kulak Temizleme Solüsyonu
1- Kulaklarınızı temizlemeden önce solüsyonunuzu kendiniz hazırlayabilir veya eczaneden karbamid peroksit satın alarak kullanabilirsiniz. Evinizde yapılabilecek solüsyonun tarifi şu şekilde;
• 1 veya 2 çay kaşığı yüzde 3-4 hidrojen peroksit çözeltisi
• 1 veya 2 çay kaşığı mineral yağı
• 1 veya 2 çay kaşığı gliserin
2- Hazırlanan solüsyonu kibar bir şekilde kulağınızın içine dökün. Bu uygulamayı plastik uçlu şırınga veya damlalık hazırlayarak yapabilirsiniz. Bu iki malzeme de en uygun şekilde işinizi görecektir.
-------- Sponsorlu --------
3- Başınızı yana doğru yatırın. Temizleme işlemi esnasında, kulak şayet tıkalı ise dik konumda olması daha güzel neticelenmesini sağlayacaktır. Kulağınızdan akacak olan sıvıyı emmesi için başınızın altına bir havlu koyabilirsiniz.
4- Solüsyon 3-5 dakika süresince kulağınızda dursun. Bu zaman kulak kirinin çözünmesi için yeterli olan zamanı ifade etmektedir. Sesler kesilene dek bu işlemi devam ettirebilirsiniz..
5- Kulağınızın altına boş bir kase koyun veya kulağınızın dışına bir miktar pamuk koyabilirsiniz. Başınızı hafif bir şekilde yana eğin ve sıvının akmasını sağlayın.
Kulak içerisine pamuklu çubuklar sokmayı düşünmeyin. Bu yalnızca işi zorlaştıracaktır. Belki kulağın dışındaki yağ veya kirleri temizlemek amacıyla bunu kullanabilmeniz mümkün.
6- Kulaklarınızı yeniden ılık su ile yıkayın. İşlemi sonlandırın. Aşırı biriken kulak kirleri için bu maddeleri, en çok dört beş gün süresince günde 2 defa yenileyebilirsiniz.Aşırı miktarda kulaklarınızı temizlemeyiniz. Bunu yaptığınız taktirde kulak kanalındaki hassas olan deriye ve kulak zarınıza zarar verme ihtimaliniz doğacaktır.
Kulak İçerisinde biriken kirlerin temizlenmesi ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…