Endoskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ensdoskopi diye adlandırılan cihazlar içinde ince ip biçiminde fiberoptik demetler bulunan ve görüntüyü kameraya aktaran esnek bir şekilde hareket edebilen cihazlardır. Endoskopik cihazlar hem tıp sektöründe hem de tıp haricinde birçok alanda kullanım alanı bulmuştur.

Bu yazımızda Ensdoskopinin hangi durumlarda ve ne şekilde yapıldığı konusu ile alakalı bilmeniz gerekenleri siz değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaştık.

Mide endsokopisi ağızdan yada burundan girilerek yapılabilir. Fakat yaygın biçimde ağızdan girilerek yapılabilir. Ağız ile bogazın uyuşabilmesi amacıyla lokal anestezik sıkılır.

Daha sonra boğaz uyuşmaktadır ve bu işlemin aç karnına yapılması gerekir. Bunun 2 önemli sebebi vardır.

– İlki hasta işlem esnasında kusar ve kusmuğu ile boğulabilir.
– ikincisi ise zaten dolu midede hastalık bulunsa da görülmeme ihtimali vardır.

Merkezlere bağlı değişmekle beraber hafif bir uyutma sakinleştirme amacıyla damardan ve kas içine ilaç yapılabilir. Hastalar bu yolla hem işlem ile ilgili bir zorluk çekmezler hemde endoskopik muayene basitleşir.


-------- Sponsorlu --------

Endoskopide yemek borusu, ağız, boğaz, mide ve oniki parmak barsakları kullanılır. Direk görülerek yapılan işlem olması sebebiyle yemek borusu, mide ve barsak muayenesinde en titiz teknik olarak bilinir.

Endoskopi genelde güvenilirdir. Fakat bazı zamanlar yemek borusunda ve midede delinme, kanama, yırtılma görülmektedir. Bazen hasta kişiler 8-10 saat aç olmalarına rağmen mide boşalmamış yani gıda ile dolu olabilir, işlem sırasında kusarlar ve bunun ciğerlere kaçması önemli problemlere yol açabilir.

Bilhassa küçük çocuklar başta olmak suretiyle erişkinler de dahil bir takım insanlar bilerek veya bilmeyerek kemik, iğne cam, para, kapak, pil gibi yabancı cisimleri yutabiliyorlar. Bazı durumlarda bunların yemek borusuna takıldığı görülmektedir. Endoskopi yöntemiyle bunların çıkarılması da mümkün olabilir.

Kimlere Endoskopi Yapılabilir

Şikayeti olan herhangi bir hastaya endoskopi yapılır. Diğer yandan hiçbir şikayeti olmasa bile 40 yaşından sonra en azından bir kez endoskopi yapılması tavsiye edilebilir.

Endoskopi Uygulaması ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

 

 

1 YORUM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir