IBS (İrritabl Barsak Sendromu) yani bağırsak sendromu işlevsel gastrointestinal bir rahatsızlık olarak kendini göstermektedir. Özellikle bayanlarda fiziksel ve ve zihinsel sebepleri olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu yazımızda IBS hakkında merak ettiklerinizi siz değerli Bilgi Doktoru okurları için paylaştık.
Huzursuz Bağırsak Sendromu
Huzursuz bağırsak sendromu bir takım belirtilerle beraber meydana gelen bir hastalıktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi fiziksel ve zihinsel sebepleri olabilir. Huzursuz bağırsak sendromu kişinin normalde olan dışkı kıvamına göre çeşitlere ayrılmaktadır. IBS ile birlikte ortaya çıkan bu belirtiler tedavi edildiğinde IBS problemi de çözüme kavuşacaktır. Bunlardan bazıları kabızlık, ishal, karışık ve sebebi anlaşılmayan bağırsak sendromu olarak alt tip oluştururlar.
Huzursuz Bağırsak Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Genellikle yemeklerden sonra sıklıkla kendini gösteren bağırsak sendromu mide ağrısı, mideye giren kramplar,ishal,kabızlık,şişkinlik gibi durumlarla kendini göstermektedir. Eğer bağırsak sendromu tanısı konması için bu belirtilerin en az ayda 3 defa kendini göstermesi gerekmektedir.
-------- Sponsorlu --------
Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?
Bağırsak sendromu çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olmasına rağmen henüz sebebi tam olarak bilinememektedir. Uzmanlar fiziksel ve ruhsal sağlık problemlerinin birlikte bağırsak sendromuna sebep olduğunu söylemektedirler.
Bağırsak Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Bağırsak sendromunun teşhisi için mutlaka hekim tarafından kontrol yapılmalı, tıbbi öykü alınması gerekmektedir.
Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak sendromu olabilmesi için en az 6 ay önce başlaması ve yine en az ayda 3 defa tekrar etmesi gerekmektedir. Hekiminiz bağırsak sendromu teşhisi koymak için kan testi yapabilir fakat bu çok fazla gerekli olmamaktadır. Eğer ateş, rektal kanama ve kilo kaybı varsa kan testi yapılmalıdır. Bağırsak sendromu ilaç kullanılarak belirtileri azaltılabilir bir hastalıktır.
Başta da söylediğimiz gibi ruhsal sebeplere dayanarak da gerçekleşebileceği için stres ve endişe hali hastalığı daha kötüye götürebilir.
Eğer ilaç kullanmak istemiyorsanız veya ilaçlarla birlikte kendinizi daha iyi hissetmek istiyorsanız gaz yapan gıdalar, süt ve dondurmadan uzak durmanız gerekmektedir.
Sendrom kabızlıkla birlikte kendini göstermişse daha çok lifli yiyecekler tüketin. Sebze ve meyve de tedavi için önemli gıdalardır.
Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.