Yoğurt Neden Cıvık Olur? Sert Yoğurt Nasıl Yapılır?
Bu makalede sizlerle evinizde yapmak istediğiniz katı yoğurdu nasıl yapacağınızı, püf noktalarının neler olduğundan bahsedeceğiz. Öncelikle yaptığınız yoğurdun cıvık olma sebeplerine değinmek istiyoruz.
Evde mayalanan yoğurdun vıcık veya sulu olmasının birkaç sebebi vardır. Mesela yoğurdu yazın mayalarsanız yoğurt kabının fazla sarılmaması gerekir. Eğer fazla sararsanız mayalanma istediğiniz gibi olmaz ve yoğurt sulu olur. Bunun nedeni soğumanın gecikmesinden kaynaklı su miktarının fazla, maya miktarının az olması ve dolayısıyla yeterli maya üreyememesidir.
Diğer bir neden ise sütün yağ oranıdır. Sütün yağ oranı az ise süt geç mayalanır ve istenildiği gibi olmaz. Buna örnek olarak inek sütü verilebilir. Manda, keçi ve koyun sütlerinin yağ oranı yüksek olduğundan, yapılan yoğurtların bu sütleri içermesi durumunda elde edilecek yoğurt daha sert yapıda olur.
Bunlara ek olarak, sert yoğurt yapabilmek için hazırlanan sütü ocakta daha uzun süreli kaynatmalısınız. Süt koyulaştıkça yoğurdun sertliğinin artmasına olanak tanımış olacaksınız.
Evde yapılan yoğurtların hızlıca ekşimesinin nedeni hazırlanan yoğurdun sulu olmasıdır. Bunun nedeni ne ekşimeye sebebiyet veren bakterilerin sulu ortamlarda daha hızlı üremesidir. Mayalama sırasında bir miktar tuz kullanmanız ekşime süresinin uzamasına yardımcı olacaktır.
-------- Sponsorlu --------
Yoğurt Yapımı için Gerekli Olan Malzemeler
1 Litre organik süt
1 yemek kaşığı yoğurt (mayalama için kullanılacak)
Mayalanmanın hızlanması için çok az miktarda şeker
Ekşimenin gecikmesi ve katılaşmanın sağlanması için çok az miktarda tuz
Hazırlanışı
Sütü tencere içerisine alın ve ağzı açık kalacak şekilde kaynatın. Kaynama başladıktan sonra 10 dakika daha pişmesini sağlayın. Ocağı kapatın ve mayalanmanın yapılabilmesi için sütün ılımasını bekleyin. Beklediğiniz sıcaklık 45 derecedir.
Herkes evinde derece bulunduramayacağından bunu kolayca anlamanın yolu; sütün içerisine parmağınızı batırın ve 6-7 saniye tutabiliyorsanız sütünüzün mayalanmaya hazır olduğunu anlarsınız. Dikkat! Parmağınızı soktuğunuz zaman sıcaklık parmağınızı hafif olsa da yakmalıdır. Çünkü süt çok ılık olmamalı.
Sütü hazırladıktan sonra içerisine mayalama için yoğurdu ve diğer malzemeleri alıp bir kase içerisinde karıştırıp üzerine tencere içerisinde bulunan sütten de 1 kaşık eklenir. Malzemeler bundan sonra tekrar karıştırılır.
Kasenin içerisindeki karışım tencereye dökülür ve iyice karışması için bir süre karıştırılır. Daha sonra tencerenin üzeri örtülür ve üzerine bir süzgeç konulur. Konulan süzgecin üzeri de kapatılır. Bu halde 4 saat bekledikten sonra tencerenin üzeri açılır ve buzdolabına alınır. Bir gün dinlendikten sonra yoğurdu kullanabilirsiniz.