Şeker Hastası Olmak İstemiyorsanız Bol Bol Yiyin

Şeker hastası olmak istemiyorsanız ve yakınlarınızdan biri şeker hastasıysa bol bol tüketin…

Brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, şalgam, turp, roka ve alabaş gibi mevsim sebzeleri sağlığınız için oldukça yararlı. Bu nedenle sofralarınızda bulunmasına öncelik vermelisiniz.

Şeker hastalığı, kanser gibi birçok hastalığa olumlu etkisi bulunan bu kış sebzelerinin birçok faydası var. Özellikle saydığımız bu sebzelerden biri vücut sağlığımız için adeta şifacı. Alabaş ve turp sebzelerinin sağlığımıza olan etkilerine birlikte bakalım.

Kanser riskini azaltır
Turpgillerin içeriğinde bulunan bazı bileşiklerin (sülforaphan gibi) kanser önleyici etkileri bulunmaktadır. Kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azaltmak için yaptığınız diyete organik sebzeleri eklemeniz faydalı olacaktır.

Depresyonla mücadele eder
2015 senesinde gerçekleştirilen bir çalışmada, sülforaphan bileşiğinin antidepresan ve anksiyete önleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, turpgillerin içerdiği anti-enflamatuar özellikler de depresyona karşı mücadele eder.

Ağrı kesici özelliktir
Sülforaphan, antienflamatuar etkisine sahip olduğundan, sebzelerin ağrı kesici etkisi olduğunu söylenir. 2000 senesinde gerçekleştirilen çalışmada, fibromiyalji hastalarının askorbik ve brokoli tozu birlikte kullanması durumunda ağrı hassasiyetinin azaldığı belirtilmiştir.

Ayrıca, araştırmacılar tarafından brokoli filizinin ağrı engellediği ve hafiflettiği belirtilmiştir.

Kardiyovasküler sağlığa yararlıdır
Sülforaphan, obezite riskini önler ve hipertansiyonu hafifletir. Arter duvarlardaki iltihabı da azaltacak yönde çalıştığını söylenmiştir.

Antioksidan etkisi
Yapılan çalışmalar, bu tarz sebzelerin oksidatif stresi azalttığını ve karaciğer sağlığını olumlu etkilediğini gösterir. Bunun yanı sıra, iltihap azaltan ve vücudu hastalıklardan koruyan sebzelerdir.


-------- Sponsorlu --------

Vücudu toksin birikmesinden korur
Sülforaphan, böcek ilacı ve diğer toksinleri vücuttan atmasına ciddi bir katkısı olduğu belirtilmiştir.

Diyabetten korur
Düzenli olarak günde minimum iki farklı turpgil sebze tüketilmelidir. Yapacağınız sağlıklı beslenme programı ve düzenli egzersiz ile diyabeti önlemek mümkündür.

Yüksek lif içeriği
Çoğunlukla turp yalnızca balık ile tüketilir. Fakat turp yalnızca balıkla değil, birçok farklı besinle, salataların içine eklenerek tüketilmesi gereken bir sebzedir. Karaciğer ve mide sağlığı için oldukça yararlı olan kırmızı turp, içerdiği yüksek lif oranı ile bilinir. Son zamanlarda sebze bölümlerinde ve manavlarda yerini alan alabaş cinsi turpun içerdiği yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Gaz sorunu için faydalıdır
Turp sebzesinin içeriğindeki kükürtlü bileşikler; gastrit, chron, ülser, ülseratif kolit tarzı şikayetleri olan bireylerde ishal, gaz şikayeti ve kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü göz ardı edilmemelidir. Tüketmeniz gereken miktarı beslenme uzmanınızdan öğrenmelisiniz.

Siyah turp ve bronşite olan etkisi
Öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklar için siyah turp tüketilmesi önerilir. Bir gece önceden turpun içini oyun ve oyulan kısın içerisine göz kararı bal dökün ve bekletin. Sabah uyandığınızda turp suyu ve bal karışımını için.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir