Zedelenmiş dizler kesinlikle dikkatle kullanılmalıdır. Kötü bir hareket durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu makalede bu hassas eklemi nasıl kullanacağınızı ve güçlendireceğinizi öğrenin.
Dizler karmaşık eklemlerdir. Genellikle, yaralanmalara karşı çok duyarlıdırlar. Bu, tüm faaliyetler için yapmaları gereken birçok hareketten kaynaklıdır.
Zarif kıkırdak, kaslar ve kemiklerden oluşurlar. Diğer küçük parçaları ile birlikte, bunlar dizinize vücut ağırlığınızı destekleme olanağı verir.
Dizinizin çalışma biçimini etkileyen herhangi bir sorun, yaşam kalitenizi azaltma eğilimindedir. Bu yalnızca ağrıya sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda yürümeyi de kısıtlar.
Sorun şu ki, dizler çok hassastır. Ve birçok kişi onları görmezden gelse de, yaşlandıkça kilolu olmak, aşırı kilolu olmak ve bazı yüksek etkili etkinlikler yüzünden dizlerin durumu kötüleşebilir.
Bununla birlikte, diz sağlığınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı güçlendirme egzersizleri var. Bunlar, bir tür yaralanma yaşadığınızda da uygulanabilir.
Bu makalede, beş en iyi egzersizi ayrıntılı olarak paylaşmak istiyoruz. Bu şekilde, acı çekmeden önce bunları uygulamaya başlayabilirsiniz.
1. Dizi uzatarak kalçayı bükmek
matta yatıp dizlerini gerdiren kadın
Dizinizi uzatarak kalçayı bükmek, hasar görmüş kaslarınızı ve bağlarınızı tekrar kazanmanıza yardımcı olan güçlendirici bir egzersizdir.
Buradaki çalışma kalçalarınıza odaklanmış olsa da, dizinizin parçaları da etkin haldedir.
Ne yapalım:
Yüz üstü bir yoga matının üzerine yatırın. Dizleriniz bükülmeli ve ayağınız matın üzerinde düz durmalıdır.
Çalıştıracağınız bacağı elinizden geldiğince uzağa gerin. Ardından, düz bacağınızı bükük dizinizin yüksekliğine yükseltin.
-------- Sponsorlu --------
3 saniye havada tutun. Sonra yavaş ve sorunsuz bir şekilde başlangıç konumuna geri getirin.
Her dizinizle bunu sekiz kez tekrarlayın.
2. Dizleri yandan yükseltmek
Yandan diz yükseltmek, dışarı çeken ve yaklaştırıcı kaslarınızı çalıştıran bir etkinliktir. Bu aynı zamanda dizleri saran kasları da etkiler.
Bu egzersizi uygulamak, eklem sertliğini azaltır ve darbe ya da ağrı sonrası iyileşme süresini artırmaya yardımcı olur.
Ne yapalım:
Bir yoga matında, alt bacağınızı bükülmüş halde yanınıza koyun ve üst bacağınızı tamamen gerin.
Ellerinizi yere koyarak kendinizi destekleyin. Kalçalarınızı biraz kaldırın. Daha sonra uazttığınız bacağı kaldırın ve indirin.
Her iki tarafta da 8 tekrar içeren üç set yapın.
3. Dizleri uzatmak
sandalyede oturup bacakları uzatmak
Dizleri uzatmak, kas gerginliği ya da hafif yaralanmalarla karşı karşıya kaldıkları zaman eklemlerinizin hareketini dengelemenize izin veren bir egzersizdir.
Bununla birlikte, dizinizi eğip bükerken sıkıntı yaşadığınız zaman bu egzersizi yapmamalısınız.
Bu egzersiz yavaş yapılmalıdır. Buna hem bacağınızı kaldırma hem de indirme süreçleri dahildir. Bu şekilde, kuadrisepsler işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilir.
Ne yapalım:
Bir koltuğa ya da sağlam bir platforma oturun, kollarınız iki yana yerleştirin ve sırtınız düz olsun.
Havada uzanana kadar ayaklarınızdan birini kaldırın. Orada üç saniye tutun.
Ayağınızı yere geri indirmek için dizinizi bükün. Yavaş hareketlerle başlangıç konumuna geri dönün.
Her bacak ile sekiz ila on tekrar üç set yapın.
Bununla birlikte, herkes bunları dikkatle yapmalıdır. Bunun nedeni, uygun olmayan hareketlerin verimsiz olabilmesi ve durumu daha da kötüleştirme olasılığıdır.