Önemli bir bitki mirasımız olan zahterin faydaları

Osmanlıdan günümüze kadar bir kültür olarak gelen zahter bitkisi hem çay hem de kahvaltılık olarak kullanılıyor. Narin, hoş kokusuyla zahter yaygın olarak Doğu Avrupa ve Amerikan mutfaklarında kullanılan popüler bir ot haline gelmiştir.

Güney yörelerimizde iyi bilinen ve tüketimi yapılan bir bitkidir. Ballıbabagiller ailesine (kekik, nane, biberiye vb.) mensup olup; kara kekik ve dağ kekiği olarak da adlandırılır.

Kekikten farkı yapraklarıdır. Yaprakları daha sivridir. Biberiyeyi andırır ancak kokusu kekiğe benzer. Hatta kokusu keskin kekik kokusudur. Geniş bir kullanımı mevcut olup; çayı, kahvaltılık sosu, salatası ve kahvesi yapılabilmektedir. Yazın ve kışın yetişen iki türü bulunur.

Zahterin Faydaları Nelerdir?

Kalp çarpıntılarını giderme özelliği vardır. Aynı zamanda iştah açtığı bilinir; ama en önemli özelliklerinden biri sinirleri yatıştırmasıdır. Kekik gibi antiseptik özellikleri bulunur.

Yaraları tedavi edicidir. Kokusu dikkat-konsantrasyon gibi faaliyetleri arttırmaktadır.

Böbreklere ve mesane ağrılarına karşı faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır ve iştahı açar. Bağırsak gazlarını giderir, sindirim sisteminde ve bağırsaklardaki zararlı mikropları öldürücü etkisi bulunmaktadır. İdrar söktürür. Harici kullanımı mantar şikayetlerine fayda sağlamaktadır.


-------- Sponsorlu --------

Çayı ile saçlar yıkanırsa saçlara canlılık verir. Saç derisinde oluşabilecek kepek ve mantarı önleme özelliği vardır. Çayı aynı zamanda diş eti çekilmelerinde, diş eti iltihaplarında fayda sağlamaktadır.

Zahter Çayı Nasıl Yapılır?

Bir tatlı kaşığı zahter, bir süzgece konur ve üzerine sıcak su dökülür. Dökülen bu ilk su atılır. Ardından tekrar sıcak su dökülür ve elde edilen bu su içilir. Veya bir tatlı kaşığı zahter üzerine sıcak su eklenir 3-4 dakika demlenir ve içilir.

Önemli Hatırlatmalar: Hamile ve emziren bayanlar hekimlerine danışmadan tüketmemelidirler. Aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Küçük miktarlarda ve tedavi amaçlı olmayan kullanımlarda güvenilirdir. Bahsi geçen faydaları herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılmaz…

Sağlıcakla Kalınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir