Bizim tavuk suyuna yapılmış bol limonlu çorbamız gibi diğer ülkelerde de hastalık zamanlarında ısrarla aranılan yemekler var. Bu yemeklerin genel özelliği az yağlı olmaları ve hastalıkla savaşmaya yardım etmeleri.
Hindistan- idlis
Hindistanlılar hasta olduklarında en çok kahvaltılık olarak tükettikleri idlisi arıyor. Yağsız, kolay sindirilen ve bir kek gibi görünen idlis buharda haşlanmış pirinçten yapılıyor. İdlis, şeker ve kaymakla yenebildiği gibi ramas adındaki bol baharatlı çorbayla da yeniyor.
Filipinler- arroz caldo
Filipinler’e özgü arroz caldo aslında bizim tavuk çorbamıza benziyor. Tavukla yapılan bu çorba içindeki zencefilden dolayı özellikle boğaz ağrısı çekenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Finlandiya- yabanmersini
Hasta olunca geleneksel meyvelerine sarılan Finlandiyalılar bu güçlü antioksidan sayesinde kısa sürede iyileşiyorlar. Yabanmersinini meyve olarak yedikleri gibi içecek ve çorba halinde tüketmeyi de seviyorlar. Özellikle çorbasının nasıl olduğu büyük merak konusu.
Amerika Birleşik Devletleri- tavuklu noodle çorbası
-------- Sponsorlu --------
Amerikalılar da hasta olunca tavuk suyuna yapılan çorbadan şaşmıyor. Amerikalılar çorbalarına şehriye koyuyorlar ancak bizim şehriyeden farklı olarak noodle denilen şehriyeyi tercih ediyorlar.
Japonya- okayu
Asyalıların pirinç lapasına olan düşkünlüğü hastalık dönemlerinde de devam ediyor. Hafif ve yağsız yapısıyla öne çıkan pirinç lapası özellikle sindirim sorunu çekildiği dönemlerde tercih ediliyor. Pirinç lapasını sade yemek istemeyen Japonlar “umeboshi” dedikleri tuzlanmış erik turşusuyla yiyor.
İtalya- pastina
Norveç- karnabahar çorbası
Ve Türkiye- bol limonlu, karabiberli tavuk suyuna şehriye çorbası
Anne elinden çıkan bu lezzetin en belirgin özelliği, çorbanın rengini değiştiren karabiberin her kaşıkta insanın içini yakması ve boncuk boncuk terletmesidir. İçine sıkılan yarım limon, tavuğun tadını öyle bastırır ki, o kadar C vitamini aldıktan sonra ertesi gün ayağa kalkmamak mümkün değil! “Hele şunu iç, bir şeyciğin kalmaz.” Tanıdık geldi, değil mi?