Okaliptüs Hakkında Bilgi – Okaliptüs Çayının Faydaları
Okaliptüsün Tarihçesi: Okaliptüs bitkisi hakkında edinilen bilgiler, bu bitkinin büyük ihtimalle Avrupalı kaşifler tarafından bulunduğuna işaret etmektedir. Okaliptüs bitkisinin ilk kaydı, Joseph Banks ve Daniel Solander tarafından 1770 yılında botanik kayıtlarına alınmıştır.
1777 yılına gelindiğinde, Tazmanya bölgesine yapılmış olan ziyaretlerde, bu bitkiye ait örnekler toplanmıştır ve bu örnekler, İngiltere’de yer almakta olan ”British Museum” a götürülmüştür. Yapılan incelemeler sonucunda bu bitkiye ismini veren kişi, Fransız bir botanikçi olan L’Heritier olmuştur.
Geçmişi oldukça eskiye dayanan bu okaliptüs bitkisi, Aborjinler tarafından mantar ve yaraların tedavi edilmesinde kullanılmıştır. Avrupa kıtasına getirilmesinden itibaren ise ciğerlerin açılması, grip tedavisi ve ateş düşürülmesi durumlarında kullanılmıştır. Tüm dünyaya yayılma imkanı bulmuş olan bu bitki, Geleneksel Çin tıbbında ve Hint tedavilerinde önemli bir yere sahip olmuştur.
Okaliptüs Nedir?
700’den fazla türü bulunmakta olan bu bitki, aslında Avusturalya’ya özgü bir ağaç örneğidir. Ayrıca Avusturalya dışında; Endonezya ve Yeni Gine’nin bazı bölgelerinde doğal olarak yetişme imkanı bulmaktadır. Günümüzde ise Avrupa, Amerika, Akdeniz, Afrika, Çin ve Orta Doğu’nun tropikal iklime yakın olan kısımlarında yetiştirilebilmektedir.
-------- Sponsorlu --------
*** Okaliptüs kelimesinin kökeni, Yunancada ”İyi” anlamına karşılık gelmekte olan ”eu” ve ”Korunan” kelimesine karşılık gelen ”kalyptos” sözcüklerinden türetilerek ortaya çıkmıştır.
Tarihten günümüze değin birçok hastalığın tedavisinde kullanılmasının yanı sıra hızla büyüyebilen bir ağaç türü olması sebebiyle mobilya sektöründe kullanımı da oldukça yaygındır.
Okaliptüs Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bir kişilik okaliptüs çayını hazırlamak için; 1 – 2 çay kaşığı kadar kurutulmuş halde okaliptüs yaprağı ve 1 bardak kaynamış su yeterli olacaktır. Kaynatmış olduğunuz suyun içine okaliptüs yapraklarını atın ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ağız tadınıza göre ihtiyaç duyarsanız bal ile çayınızı tatlandırabilirsiniz.
Eğer hazırlamış olduğunuz bu çayı gereğinden fazla tüketirseniz; kusma, mide bulantısı ve ishal sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden 2 – 3 bardaktan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Şayet bu çayı hazırlama sebebiniz astım veya bronşit rahatsızlığından kaynaklanıyorsa; içerisine 1 gram kadar kekik yaprağı katmanızı öneririz. Böylece daha etkili olacaktır.
Okaliptüs Çayının Faydaları
Öksürük, bronşit, nezle ve grip hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Diş eti rahatsızlıklarına karşı kişiyi koruyucu etki göstermektedir.
Boğaz ağrısına ve ağız kokusuna iyi gelmektedir.
Kan şekerini dengeleyici etki gösterir.
Harici olarak kullanıldığı zaman ciltte oluşmuş olan yaralara iyi gelmektedir.
1 YORUM