Çok eski zamanlardan beri önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bir bitki
Bu Bitkinin Kökü Yaprağı Kremi Ayrı Ayrı Şifa Dağıtıyor
Hava Civa Otu (Alkanna Tinctoria) Hakkında Bilgi
Hava Civa Otu Nedir?
Hava civa otu, ismi duyulduğu zaman kişinin yüzünde gülümseme belirten mavi çiçekli bir bitkidir. Bu bitkinin diğer adı ”Alkanna Tinctoria”dır. Çok yıllık olan bu bitki, kumlu topraklarda yetişmektedir. Tanen ve alkannin isminde kırmızı boya ve mum içermektedir.
Anavatanı Akdeniz’dir. Boyları 10 ila 30 cm arasında değişmektedir. Mayıs ve Temmuz aylarında mavi renkte çiçekler açmaktadır. Havacıva otunun köklerinde, kırmızıya boyayan bir madde bulunmaktadır. Kök kısmının dışı sarı renkte iken içerisinde bulunan öz kısmı, kırmızımtırak bir renktedir. Köklerinin kabuk kısmında kırmızı bir boya bulunmaktadır. Bu boyanın özelliği, suda erimemesidir. Ancak alkol, eter ve bazı yağ çeşitlerinde erimektedir. Bu sebepten dolayı bu boya, bazı maddeleri ve ilaçları renklendirmekte kullanılmaktadır.
Bitkinin köklerinden elde edilmekte olan boya maddesi; başta eczacılık sektöründe olmak üzere dudak boyalarında, merhemlerde ve yağların boyanmasında kullanılmaktadır.
-------- Sponsorlu --------
Hava Civa Otu Nasıl Kullanılır?
Hava Civa Otundan Çay Yapımı: Bu otun kök kısımları kurutulduktan sonra çay yapımı için kullanılabilmektedir. Kurutulmuş haldeki otları kaynatarak çayınızı hazırlayabilirsiniz. Bu çayı hazırlarken kök kısmına ek olarak çiçeklerini ve tohumlarını da kullanmanızı öneririz. Kaynatmış olduğunuz çayı içilme sıcaklığına gelince günde 3 bardak kadar içebilirsiniz. Bu şekilde tüketerek balgam söktürücü yönünden faydalanmış olursunuz.
Farklı Şekillerde Yararlanma Yöntemleri
Hava civa otundan çay hazırlayarak faydalanmanın dışında; bu otun kök kısmındaki kırmızı boyasından çeşitli şekillerde yararlanabilirsiniz. Ancak bu boyalı madde suyun içinde çözünmemektedir. Bunu bilerek hareket etmenizde fayda var.
Hava civa otunun çayı olarak tüketimi, boyasından faydalanılması haricinde yağ çeşitlerine katılarakta tüketilmesi ayrı bir seçenektir. Örneğin tuzsuz özellikte olan tereyağı ve saf zeytinyağı ile birlikte karıştırarak gün içinde toplamda 1 çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Veya elde etmiş olduğunuz bu karışımı yanık ve yara olan kısımlarınıza sürerek merhem etkisi göstermesini sağlayabilirsiniz.
Hava Civa Otu Faydaları ve Hastalıklara Karşı Kullanımı
* Bağırsak rahatsızlıklarına karşı etkili olan hava civa otunun idrar ve balgam söktürücü etkisi de bulunmaktadır.
* Yaraların iyileşmesini hızlandırırken var olan ağrıları da dindirici etki gösterir.
* Genel olarak yanıkların tedavisinde kullanılması yönü ile bilinmektedir.
* Uzun yıllar boyunca evde merhem yapımında kullanılmış ve faydalı olmuştur.