Karaciğer Hastalıklarına Karşı Mucizevi bir bitki: Şahtere Otu
Şahtere Otu Nedir, Özellikleri Nelerdir? Şahteregiller familyasından olup çiçekleri olan otsu bir bitki çeşididir. Üzerinde çok parçalı yaprakları; küçük ve düzensiz olarak dağılmış olup beyazımtırak ya da pembe renkte olan çiçeklerle kaplıdır. Şahtere otunun 50’ye yakın türü bulunmaktadır.
Kullanılan Diğer İsimleri: Şahtere otunun diğer ismi, Sarılık Otudur.
Nerede Yetişir? Tıbbi olarak kullanılan şahtere otu ülkemizde de yetişmektedir. Genel olarak yol kenarlarında rastlanılan bu bitkinin boyu 20-60 cm arasında değişmektedir. Otsu bir bitkidir ve yaprakları mavimsi yeşil olarak adlandırılabilecek bir renktedir. Çiçekleri ise mor renktedir. Şahtere otunun içeriğinde; şeker, tanen, fumar ve fumarin asidi bulunmaktadır.
Bu bitkinin asıl anavatanı; Kuzey Afrika, Güney Avrupa ve Asya’nın çeşitli bölgeleridir. Asya’nın çeşitli bölgeleri arasında Türkistan, Horasan ve Türkiye yer almaktadır. Günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralya’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nasıl Kullanılır? Toplandıktan sonra kurutularak kullanıma hazır hale gelir. Alternatif tıp alanında bir çok kullanım alanı vardır.
Şahtere Otu Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? İşte Bilinen Faydaları;
Şahtere otu, basura karşı oldukça faydalı bir ottur.
-------- Sponsorlu --------
Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
Kişiyi yatıştırıcı ve terlemesini tetikleyici etkisi vardır.
Damar sertliğine karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir.
Sarılık hastalığına iyi gelmektedir. Bu yüzden sarılık otu olarak da adlandırılmıştır.
Karaciğer rahatsızlıklarına karşı faydası bulunmaktadır.
İdrar söktürücü olmasının yanında kanı ve böbrekleri temizleyici özelliği bulunmaktadır.
Mide ağrısı şikayetlerine iyi gelmektedir ve kişide hazmı kolaylaştırmaktadır.
Saçlardaki kepeği azaltmada etkilidir.
Sedef başta olmak üzere egzama ve uyuz gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde yardımcı etkisi vardır.
Karaciğer yağlanmasına ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Şahtere Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Şahtere otundan çay hazırlamak için; bu bitkinin yapraklarını veya toprak üstünde kalan kısmının tamamını, kurutmanız gerekmektedir. Kurutulmuş olan bitkiyi, sıcak suda haşlayarak veya merhem halinde kullanabilirsiniz. Bu bitkinin kendisinin çok faydalı olmasının sebebi, öz suyunun çok faydalı olmasından kaynaklanmaktadır.
Şahtere otunun öz suyunu, harici olarak cilt rahatsızlıklarında kullanabilirsiniz. 4-5 dakika kadar kaynatılmış olan suyu ile saçlarınızı yıkadığınız zaman kepeklerinizden büyük oranda arınırsınız.
Alışkanlık haline getirilip kullanılmaması gereken bu bitkiyi; yarım litre suda 1 çorba kaşığı kadarını 5 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır. Günde en fazla 4 defa olmak üzere ve 1 çay bardağı ölçüsünü aşmayacak şekilde içilmesi uygundur.