Tıp alanında özellikle erkek eğrelti otu çeşidi ile yaygın bir kullanım alanına sahip Eğrelti Otu Bitkisi nedir, bu şifalı bitkinin faydaları nelerdir? İşte Eğrelti Otu hakkında bilmeniz gerekenler…
Eğrelti Otu Nedir? Eğrelti otu, eğreltiotugiller familyasındandır. Boyu 120 cm’e kadar çıkabilmektedir. Çoğalmasını, yapraklarının alt kısmında bulunmakta olan küçük ve kahverengi spor tanecikleri ile gerçekleştirmektedir. Kumlu yerlerde yetişmesinin yanı sıra kökü oldukça kalın yapıdadır. Kökü zehirlidir. Bu sebeple kullanılacağı zaman azami ölçüde dikkatli olmak gerekmektedir. Kökünün dış kısmı siyah içi ise beyazdır.
Eğrelti otunun diğer isimleri; Wurmfarn, Dryopteris filix-mas (L) SCHOTT, Aspidum filix-mas, Nephrodium filix-mas, kene otu ve kurt eğreltisidir.
Eğrelti Otu Çeşitleri: Venüz Saçı, erkek eğrelti otu, kartal eğreltisi, geyik dili, kaya eğreltisi bilinen çeşitleri arasındadır. Erkek eğrelti otu tıp alanında kullanımı yaygın olan çeşididir.
Eğrelti Otu Hakkında Kısa Bilgi: Eğrelti otunun yapraklarının iç kısmında, spor keseleri bulunmaktadır. Birçok çeşidi ve cinsi bulunmakta olan bu bitki, damarlı ve çiçeksiz bir bitkidir. Genellikle tropikal bölgelerde ağaçsı bir yapı ile karşımıza çıkarken daha ılıman bölgelerde otsu olarak karşılaşılmaktadır. Eğrelti otunun kök sapları toprak altındadır. Yaprak yapısı; ince uzun ve çok parçalı şekildedir.
-------- Sponsorlu --------
Erkek eğrelti otu, iri yeşil demetler halindedir ve silisli olan topraklarda yetişmektedir. Üzerinde hem erkek hem de dişi gametler taşımaktadır. Türkiye’de yaygın olarak Kuzey Anadolu kısmında yetişmektedir.
Eğrelti Otunun Faydaları
* Uzmanlara göre hamile olanların ve kansızlık sorunu yaşayan kişilerin sorunları ne olursa olsun eğrelti otunu tüketmemeleri – kullanmamaları gerekir.
Eğreltiotunun en yaygın olarak bilinen faydası; bağırsak solucanlarını ve tenyalarını düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bilhassa kancalı kurtlara ve tenyalara karşı etkilidir.
Memeli basur ve varis sorunlarında oldukça etkili sonuçlar verdiği bilinmektedir.
Kalp çarpıntısı sorunu yaşayan kişilerde, bu sorunun giderilmesine yardımcı olur.
Boğaz ağrılarına iyi gelip balgam söktürücüdür.
Cilt kanserine karşı kullanımı vardır. Bunla ilgili özellikle cilt kanseri için eğrelti otunun özü tavsiye edilir.
Eğrelti otunun hasadı; kökü sökülerek Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirilmektedir. Üzerindeki eski kabuk ve artıklarından arındırılarak temizlenmektedir. Bitkinin kök kısmı; kuru havalarda ve güneşli ortamlarda kurutulmaktadır. Şayet tentürü yapılacaksa taze olarak kullanılmaktadır.
NOT: Hamile olan kişilerin ve kansızlık sorunu yaşayan kişilerin eğrelti otu bitkisini kullanmaları önerilmez.
1 YORUM