Sıcak Havanın İnsan Sağlığına Etkileri

Sıcak hava sağlığımıza ne şekilde etki eder ve sıcak havalara karşı yapabileceklerimiz ile ilgili bilmeniz gerekenleri Bilgi Doktoru sitenizde sizler için paylaştık.

Sıcak hava, öncelikle vücudu zayıflatır ve benzi sarartır. Burada anlatılmak istenen bedenin yaşamsal güçlerinin zayıfladığı bunun göstergesi olarak yüz renginin solduğunun belirtilmesidir.

Sıcak hava kalbi kızdırarak susuzluğa sebebiyet verir. Böylelikle bedenin sağlıklı kalması için devrede olan kuvvetleri zayıflatarak hastalıklara karşı direncini azaltır. Bedende olan ögelerin dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.

Aşırı sıcak hava maruz kalan kişilerde baş ağrısına, burun kanamasına ve çeşitli ateşlenmelere sebep olmaktadır.

Sıcak havanın zararlarından korunmak için alınacak önlemler

Hava rahatsız edecek kadar sıcak olduğunda ilk önce yapılması gereken; ellerin, ayakların ve yüzün soğuk su ile yıkanmasıdır, ikinci olarak soğuk nitelikli ilaçları koklamak gerekmektedir.

Soğuk nitelikli koku­lar gülsuyu, kâfur ve sandaldır. Bu kokular ilk önce ruhu daha sonra bedeni serinletir sıcak havanın zararını giderir.

Serinletici Şerbetler

Sıcak havalarda serinletici şerbetler içilmelidir. Bunların başında limon şerbeti gelmektedir. Limon şerbeti tek başına içilebilir yada gül şerbe­ti ile birlikte içmelidir.


-------- Sponsorlu --------

Koruk (tatlanmamış üzüm) şerbeti İçmek de çok yararlıdır. Anberbâris ve rihâs: ve nilüfer (durgun suçiçeği) şer­betlerini içmek de bu durumda çok yararlıdır.
Ayrıca tabiatı soğuk olan gıdalar yenmelidir. Koruk suyu ile yapılan kabak yemeği, üzerine sirke dökülmüş marul salatası ve salatalığın içi de soğuk tabiatlıdır; insanı serinletir.

Eğer sıcaklar dolayısıyla safra artmış ise ve bu insanı rahatsız ediyorsa vücudu bu safradan kurtarmak; safrayı atmak gerekmektedir. Bunun için hafif müshil kullanmak lazımdır.

Demirhindi (Temr-i hindi) şerbeti, kudret helvası şerbeti veya gül şerbeti içilmelidir. Ayrıca Ni­lüfer şerbeti, menekşe şerbeti içerek ishal olmalı ve vücut safradan temizlenmelidir.

Sıcak havalarda çok tavsiye edilen gül şerbeti; Kokulu güllerin şekerle pişirilmesi ile elde edilen şerbettir ve soğuk niteliktedir.

Sıcak hava sadece soğuk mizaçlı kişilere yani Balgamı ve Sevdavî mizaçlılara ve hastalığı soğuktan olan üşütmüş kişilere yararlıdır. Böyle kişilerde bedenindeki aşırı rutubeti dışarı atar vücudu dengeye getirir.

1 YORUM

  1. Pingback: İnsanların Yemek Zevkleri | Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir