Lavanta Çayı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır

Lavanta Çayı Karaciğer | Lavanta Çayı Sivilce | Lavanta Çayı Saç Uzatır mı | Lavanta Çayı Nasıl Yapılır

Hepsinin Cevabı makalemizde…..
Alçak dağlık bölgelerde Akdeniz havzasında doğal olarak yetişmektedir. Fransa, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Yugoslavya, Hollanda, İngiltere, Amerika ve Avustralya’da kültürü yapılmaktadır. Lavanta, eski Araplar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından antiseptik özellikleri ile kullanılmaktaydı.

Cins ismi Latince lavare’den (yıkamak) gelmektedir. Banyolara eklenerek vücudun temizlenmesinde ve canlandırılmasında kullanılmaktaydı. Bakterileri öldürücü özelliği ile hastaneleri ve hasta odalarını dezenfekte etmek amacıyla, Eski İran, Yunan ve Romalılar tarafından kullanılmaktaydı. Özellikle Tibet’te Makhzan-El- Adwiya, kitabında lavantaya beyin süpürgesi lakabı takılmıştır. Bunun nedeni o dönemde, beyinden kötülüklerin süpürüldüğünün sanılmasıydı.

Çiçeklerin tamamen açılmadan önce  toplanması gerekir. Bu tür 100 cm kadar yükseklikte, çalı görünüşünde, yapraklar gümüşi, çiçekleri ise koyu mor renkli bir bitkidir.

Stres kaynaklı mide huzursuzluklarında kullanılmaktadır. Özellikle dikkat çekici kokusunun rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır.

 

Lavantanın Faydaları:

Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir.

Yatıştırıcı ve uyarıcıdır.

Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir.

İdrar ve gaz söktürür.

Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır.

Romatizma şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür.

Ateşli hastalara iyi gelir.

Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür.

 

 

Lavanta Nasıl Kullanılır?

Lavantadan lavanta yağı ve lavanta kolonyası elde edilir. Kokusu tahtakurtu, güve gibi böcekleri uzaklaştırır.

Lavanta çayı, romatizma ağrılarını hafifletir, ayrıca saç derisine sürülürse saç dökülmesini azaltır. Lavanta yağı bulantı ve kusmaları giderir. Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.


-------- Sponsorlu --------

Yemek ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı zehirlenmelere ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği için günde 5-6 damladan fazla almamak gerekir. İçki kullananlar, hamileler ve emziren anneler lavanta kullanmamalıdır.Lavanta uçucu yağı ağız yoluyla alınmamalı.
• Lorazepam (Ativan), diazepam (Valium) ve (Xanax) alprazolam türü ilaç kullananlar doktorlarına danışmalıdır.
• Lavanta uçucu yağının cilde uygulanması bazı kişilerde alerjik bir reaksiyona yol açabilir.
• Lavanta yağının tekrarlanan harici kullanımı ergenlik devresine ulaşmamış erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir. England Journal of Medicine’ de yayınlanan bir çalışmaya göre lavanta esansiyel yağı genç erkeklerde normal hormon fonksiyonunu bozabilir. Yazıda saf lavanta yağının östrojen etkileri taklit ettiği ve androjen etkisini inhibe ettiği belirtilmiştir.

 

Lavantanın Saça Yararları

Lavanta yağı saçların uzamasının yanı sıra uyku bozuklukları, stres ve kaygının azaltılması için kullanılabilir. Lavanta yağı bitkinin hoş kokulu çiçeğinin damıtılması ile elde edilir. Saç tipiniz ne olursa olsun ve saç derinizdeki tüm sorunların tedavisinde yardımcı doğal ürün olarak lavanta yağını kullanabilirsiniz.
İskoçya’da yapılan bir araştırma alopesi nedeniyle saç dökülmesi yaşayan hastaların 7 ay boyunca her gün lavanta yağı kullanarak saç derisine yapan hastaların %44′ünde yeni saç çıktığını ortaya koyuyor.
Lavanta yağını kekik, biberiye, sedir ağacı ve taşıyıcı jojoba yağı ile üzüm çekirdeği yağıyla karıştırarak kullanabilirsiniz. Taşıyıcı yağlar diğer yağların tahriş edici etkilerini azaltarak herhangi bir cilt sorunu yaşamadan karışımı kullanabilmenize olanak tanır.

Lavanta yağıyla saç derisine masaj yapmak için kullanılacak reçete ise şöyle; 3 damla lavanta yağı, 3 damla biberiye yağı, 2 damla kekik yağı, 2 damla sedir ağacı yağını 4 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı ve yarım yemek kaşığı jojoba yağı ile karıştırın. Saç derinize sürmeden bu yağların iyice karışmasını sağlayın.
Lavanta Yağının Saça Uygulanışı
Hazırladığınız karışımı tüm saç derinize sürmeden önce küçük bir bölgeye sürerek cildinizin alerjik tepki verip vermediğini görmelisiniz. Eğer bir sorun yoksa her akşam yağı parmak uçlarınızla masaj yaparak dökülmenin çok olduğu bölgelerden başlayarak tüm kafa derinize sürün ve başınıza havlu sararak 5-10 dakika kadar bekletin. Eğer lavanta yağının fazla geldiğini düşünürseniz karışıma biraz daha üzüm çekirdeği yağı katarak inceltebilirsiniz.
Lavanta yağının faydalarını görebilmek için bu uygulamayı 5-6 ay boyunca her akşam tekrarlayın. Hamilelik ve emzirme döneminde lavanta yağı kullanılmamalıdır.
Lavanta yağının diğer faydaları arasında antiseptik özelliği ile yanık ve kesik tedavisinde, kas ağrılarını ve baş ağrısını hafifletmede ve romatizma ağrıları için kullanılmasını sayabiliriz.

2 YORUM

  1. Pingback: Ağız Kanserine Yeşil ÇAY » Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir