Besinlerin Çeşitleri ve Özellikleri

Yiyeceklerin Özellikleri

Sağlıklı yaşamak isteyenler bilhassa yenilecek gıdaların özelliklerini bilmeleri gerekmektedir.

Uzun yıllar süresince tecrübe edilerek tespit edilmiş bu özellikler öğrenilirse ona göre seçim yapılabilir ve beden korunur. Burada bilhassa üstünde durulacak konu; hangi yiyecek olursa olsun çok yememek ve aşırıya gitmemek gerektiğidir.

Yaş (Taze) Meyveler

Yaş meyveler çok yendiği zaman kanı sulandırır ve bedende kaynayıp kokuşmaya sebep olmaktadır.

Nasıl dışarıda duran bazı sulu şeyler sıcakta kaldığında basitçe bozulup kokuyor ise; kan içerisindeki aşırı nem (yaşlık) de böyle olup bazı hastalıklara neden olmaktadır. Elma, armut, erik, kayısı gibi bütün yaş meyveler buna dahildir.

Kuru ve Yağlı Gıdalar

Çok aşırı kuru gıdalarla beslenildiğinde vücuttaki kuvvet düşer, tabiatı kurur ve yüz rengini (benzi) bozar, soldurur. Darı, mercimek ve kuru et gibi kuru gıdalar da iştahı azaltır ve bedeni kabız eder.

Yağlı gıdalardan çok yemek de iyi değildir. Yağlı gıdalar bedene gevşeklik verir ve iştahı giderir.

Ekşi ve Tatlı Gıdalar

Ekşi gıdaları ve ekşi yemekleri çok tüketmek yada devamlı ekşi yiyeceklerle beslenmek çok zararlıdır. Özellikle sinirlere zarar verir, bedeni kurutur ve insanı erken ihtiyarlatır. Ayrıca cinsel ilişkiye zayıflık getirir.

Tatlı gıdaları ve tatlı yemekleri çok yemek yada devamlı tatlı yiyeceklerle beslenmek de çok zararlıdır. Bu beslenme biçimi de; bedeni kızdırır, mideyi gevşetir, tembelleştirir ve iştahı keser. Bedende istenmeyen hıltlar doğar ve bunlar hızlı bozulur. Tatlı yiyeceklerle beslenmenin bir yararı vardır bu da sinirlere iyi gelmektedir.


-------- Sponsorlu --------

Tuzlu ve Tatsız Gıdalar

Devamlı tuzlu yemek bedeni kurutur ve zayıflatır. Tuzlular görmeyi de zayıflatır, bunun dışında deride uyuz ve kaşıntılar meydana getirir.

Tatsız gıdaları da çok yemek iyi değildir. Ispanak, erişte, semizotu gibi tatsız gıdalar iştahı öldürür. Bu özelliği değiştirmek için tatsız gıdalardan sonra tuzlu gıdalar yenmelidir.

Lezzetli Gıdalar

Lezzetli gıdalarla beslenmek iyidir zira bunlar insana güzel geldiğinden kolay hazmedilir. Fakat lezzetli de olsa az yemek gerekmektedir. Ne olursa olsun hiçbir gıdayı sürekli tüketmede ısrar edilmemelidir.

Hafif ve Ağır Gıdalar

Hafif, yumuşak ve güzel gıdalar vücuda sağlık ve sağlamlık verir. Vücuda zararlı olan maddeler bu gıdalarda oldukça az vardır. Bu gıdaların çoğu kolay hazım olmaktadır ve bedene gıda olmaktadır.

Ağır gıdalar; yağda kızarmış, fırında yağla kavrulmuş gıdalardır ki yendiğinde ağırlık yapar, bu istenmeyen bir durumdur. Eğer bir kimse kuvvet kazanmak için ağır gıdalardan yemesi gerekirse çok acıkınca ve az miktarda yemelidir. Böylece o ağır yemek hazmedilir ve o şahısa kuvvet verir.

Gıdaların Zararlı Etkilerine Karşı Yapılması Gerekenler

Osmanlı Tıbbına göre ekşi Yemenin zararı tatlı yemekle, tatlıların zararı da ekşi yemekle giderilir.

Eğer çok ekşi yenmişse hemen tatlı yemekle bu zararlı etkiyi dengelemek lazımdır.

Bunun zıddı olarak çok tatlı yenmişse de ekşi yiyeceklerle bu durum düzeltilir.

Aynı şekilde yağlıların zararı ya tuzlu veya tatlı yemekle giderilir. Çok yağlı yemek yenmişse tatlı yada tuzlu yiyeceklerle zararının düzeltilmesine çalışılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir