Balığın Yanında Yoğurt Yenirse Ne Olur

Sürekli tartışma meselesi olmuştur balık ve yoğurt beraber yenir mi sorusu. Bazılarımız hiç birşey olmaz yiyebilirsiniz dese de bazılarımız tam tersini savunarak ikisini bir arada asla yememek gerektiğini vurgular. Bu tartışmayla alakalı olarak Sağlık Bakanlığının açıklaması var. Bilgi Doktoru okurlarımıza Sağlık Bakanlığının bu açıklamasını paylaşacağız.

Sağlık Bakanlığı, balık ve süt ürünlerinin aynı anda tüketilmesinin zehirlenmeye sebep olacağına dair yanlış bir düşüncenin mevcut olduğunu, halbuki balık ile yoğurdun her ikisinin de taze olması halinde aynı anda tüketilebileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ‘Balık ve Sağlık’ temalı açıklamada, özellikle soğuk kış günlerinde yenilen balığın, içerdiği yağ asitleri sebebi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olduğu bildirildi. Kış mevsiminde güneşten pek yararlanılamadığı için kemik ile diş sağlığında önemli olan D vitaminin alınmasında balık tüketiminin lazım olduğuna işaret edildi.

Halk arasında balık ve süt ürünlerinin (yoğurt, ayran vb) aynı anda tüketiminin zehirlenmeye sebep olacağına dair yanlış bir tanı bulunduğuna dikkat çeken bakanlık, halbuki balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması halinde bir arada tüketilmesinin herhangi bir sağlık sorununa sebep olmadığı vurgulandı.


-------- Sponsorlu --------

Sağlık Bakanlığı, Balık satın alırken, Hazırlarken ve Pişirirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

– Balığın kalitesi, tazeliği ile ölçülür. Balık alırken, gözünün parlak ve lekesiz, solungaçların kırmızı-pembe, pullarının ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert etli kısmına parmakla basıldığı zaman parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekmektedir.

– Her balık bol bulunduğu mevsimde satın alınmalıdır.

– Konserve balık satın alırken kesinlikle etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat etmek gerekir.

– Taze balıklar satın alındıktan sonra 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye dek pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra düzgün bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

– Balık pişirmede en iyi ve sağlıklı yöntemler, buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve zararlı maddelerin oluşumuna sebep olduğundan tercih edilmemelidir.

– Çiğ balık ile deniz ürünleri parazitler, bir takım bakteri ve virüsler bakımından risk oluşturur. Ayrıca, B1 vitamininin yetersizliğine yol açması sebebiyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketimi sakıncalıdır.

– Aynı şekilde süt ve süt ürünleri alınırken de ambalajlı ürünler tercih edilmeli, etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmeli ve uygun koşullarda saklanması gerekir.

1 YORUM

  1. Pingback: Bal Kapsülü – Kapsül Bal | Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir